Witaj ! Anonimowy

Obwód silnika wentylatora chłodnicy.

Obwód silnika wentylatora chłodnicy.

Postprzez arnold » 17 kwi 2013, o 20:25

Wentylator w silnikach poloneza jest sterowany masą przez przekaźnik. Jeśli na przykład zmieniasz silnik na polonezowski, lub inny gdzie potrzebujesz elektryczny wentylator, a miałeś silnik fiatowski z elektromagnesem, to może Ci się przydać.

Obrazek

Potrzebujemy przekaźnik 545, bezpiecznik 16A przewody wsuwki, i podłączamy według schematu.

Pamiętajcie że idea elektrycznego wentylatora jest taka że działa po wyłączeniu silnika także! Więc do sterowanie lepiej jest użyć nie starego przewodu (15 po stacyjce), tylko nowo pociągniętego od stałego 12V (30).
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4383
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez Lampart » 30 kwi 2013, o 07:15

Arnold a jeśli ktoś chce zastosować wentylator od nexii to też może zastosować przekaźnik 545 z Poloneza?
wentylator z nexii posiada 2 fazy obrotów czy to steruje nimi przekaźnik od nexii
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1711
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez runio » 30 kwi 2013, o 07:50

Aby działały dwie prędkości wentylatora potrzebujesz przede wszystkim podwójnego czujnika, ze stykami zwieranymi w różnych temperaturach.
runio
Forumowicz
 
Posty: 128
Dołączył(a): 28 cze 2012, o 13:19
Lokalizacja: Kielce

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez Lampart » 30 kwi 2013, o 07:57

aha czyli jedno wiem to moje pytanie brzmi czy przekaznik 545 z Poloneza nada się do wentylatora z nexii
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1711
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez arnold » 30 kwi 2013, o 08:08

Podłączasz silnik po prostu do najwyższego biegu bo chyba w tym przypadku jest on bezpośredni i po temacie.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4383
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez Lampart » 30 kwi 2013, o 08:23

Arnold ale pytałęm czy przekażnik 545 nada się do wentylatora nexii
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1711
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez arnold » 30 kwi 2013, o 08:25

Tak na jeden bieg. Przekaźniki nadają się do każdego odbiornika! (Trzeba zachować wartości prądów i tryb sterowania).
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4383
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez Lampart » 30 kwi 2013, o 17:56

dzieki


edit: Arnold a jeszcze jedno pytanie wstawiając wentylator od nexii, podłączając go przez przekaźnik 545 chce zrobić jeszcze jedną linię taka awaryjną. Z pozycji kierowcy włącznikiem włączać wentylator.
Proszę powiedz mi czy włącznik 20 Amperów wystarczy na taki układ?
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1711
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez bruns » 30 kwi 2013, o 18:16

Lampart napisał(a): czy włącznik 20 Amperów wystarczy na taki układ?

Wystarczy nawet 2A tylko musisz podłączyć równolegle do czujnika w chłodnicy .
Wielu Fiatowców i Poldziarzy tak ma zrobione biorąc pod uwagę niską jakość czujników .
Na pytania techniczne dotyczące 125p odpowiadam wyłącznie na forum .
Avatar użytkownika
bruns
Forumowicz
 
Posty: 1025
Dołączył(a): 31 gru 2012, o 19:14
Lokalizacja: Białystok

Re: Obwód silnika wentylatora.

Postprzez Lampart » 30 kwi 2013, o 18:19

bruns napisał(a):
Lampart napisał(a): czy włącznik 20 Amperów wystarczy na taki układ?

Wystarczy nawet 2A tylko musisz podłączyć równolegle do czujnika w chłodnicy .
Wielu Fiatowców i Poldziarzy tak ma zrobione biorąc pod uwagę niską jakość czujników .


właśnie o tą jakość mi chodzi a co masz na myśli mówiąc równolegle do czujnika?
bo ja chciałem bezpośrednio z akumulatora dać linię dodatkową do wiatraka z przerwa na plusie na włącznik z kabiny .
O taką rówwnoległośc chodzi?

Czy to tego drugiego podłączenie też muszę dać przekaźnik?
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1711
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Następna strona

Powrót do ELEKTRYKA

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości