Witaj ! Anonimowy

problem z modułem?

problem z modułem?

Postprzez Lampart » 6 wrz 2017, o 07:08

Panowie sprawa z zapłonem/modułem/aparatem?

Mianowicie.
Zapłon elektroniczny moduł gl118 unitry.
Od jakiegoś czasu auto podczas przyspieszania po 1 poszarpuje w szczególności na 2 biegu oraz mam wrazenie ze coś jak by silnik trzymało do 3 tyś( efekt trzymania na każdym biegu ). Potem auto płynnie przyspiesza.
Wymienione przewody zapłonowe na nowe( dwa razy dwie różne firmy) swiece dwa razy-przerwa 1 mm. kopułka palec nowe, zielony kabelek 3 razy. Podmieniłem moduł na APE05 sport- auto odżyło przyśpiesza płynnie od samego dołu nie szarpie nie ma efektu ze do 3 tyś coś auto trzyma ale jest inny problem i już kiedyś z nim walczyłem dlatego z modułu ape 05 sport wróciłem do gl118 gdyż na gl118 to nie występowało- mianowicie- na biegu jałowym wypadają cykle- wskazówka skacze góra dół silnik pracuje nie równo. Kilku mechaników próbowało przestawiało zapłon itp.- nic to nie dawało- nie zawsze to występuje ale często.
Jak to ugryźć? Jeszcze rozumiem Gl118 moduł jest stary może już go czas wywalić ale APE05 sport jest nowy( kupiłem a po miesiącu oddałem na reklamacje z powodu wypadania cykli- dali mi nowy , bez zmian wiec wsadziłem go do pudła i jeździłem na GL118)

Pomocy
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1724
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Re: problem z modułem?

Postprzez jurek_j » 6 wrz 2017, o 15:45

Zdejmij kopułkę i sprawdź odległość między wystającymi ramionami na wałku aparatu, a ramionami wystającymi z podstawy aparatu zapłonowego. Nie wiem co powinno tam dokładnie być, ale po montażu elektronika miałem taką przypadłość, że w okolicach 1500obr/min gubił zapłon, nie szło przyspieszyć spokojnie, przy spokojnej zmianie biegów gasł. Młotkiem to naprawiłem - zmniejszyłem odległość między tymi ramionami.
Też reklamowałem APE05S, jakież było moje zdziwienie jak po zmianie modułu było to samo.
Avatar użytkownika
jurek_j
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 17:05
Lokalizacja: Nowiny Wlk

Re: problem z modułem?

Postprzez Lampart » 6 wrz 2017, o 16:11

Jurek ale czemu na oryginalnym module praca na biegu jalowym jest idealna a na sporcie wypadają zaplony
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1724
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo

Re: problem z modułem?

Postprzez jurek_j » 6 wrz 2017, o 16:25

HGW.

Coś mi świta, że mój kant na GL-118 z innego fiata też pracował w porządku. Tylko z racji tej, że miałem dorobione mocowanie do modułu APE, ładnie dorobioną wiązkę do zasilania modułu, nie szukałem tego z unitry do siebie.
Avatar użytkownika
jurek_j
Forumowicz
 
Posty: 102
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 17:05
Lokalizacja: Nowiny Wlk

Re: problem z modułem?

Postprzez Lampart » 6 wrz 2017, o 20:07

Na szybko filmik z modułem ape sport.zwróćcie uwage na pierwsze 8 sekund filmu najbardziej
https://youtu.be/HXlbPFNs_0M
STOP forumowym napinaczom
Avatar użytkownika
Lampart
Forumowicz
 
Posty: 1724
Dołączył(a): 5 mar 2012, o 17:41
Lokalizacja: warszawa/legionowo


Powrót do SILNIK I OSPRZĘT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość