Witaj ! Anonimowy

nie pracuje na 3cim cylindrze

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 19 maja 2017, o 20:15

niby to logiczne, ale szczelnosc sprawdzalem jest ok
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez arnold » 19 maja 2017, o 20:21

Popsikaj po kolektorze ssącym w trakcie pracy plakiem lub czyścikiem do hamulców to się dowiesz na pewno czy nie ma nieszczelności.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4387
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez Kantman » 20 maja 2017, o 09:45

Zdejmij pokrywę zaworów i sprawdż czy wszystkie zawory tak samo się otwierają.Przypatrz się dźwigienkom trzeciego cylindra, mogą być wytarte krzywki i szklanki. Ostatnio miałem podobny przypadek, silnik kulał na jednym cylindrze na wolnych. okazało sie że wałek był ogolony .
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się... zarobiony jestem.
Kolega kolegę pier...nął pepegiem.

Fiat 125p 1500 F323 1970r.
Fiat 125p 1800 DOHC L57 1976r.
Fiat 125p 1500 F515 1979r.
FSO 1500 kombi L87 1991r.
FSO POLONEZ 1500 LE L80 1986r.
Avatar użytkownika
Kantman
Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 908
Dołączył(a): 11 paź 2012, o 19:58
Lokalizacja: Warszawa-Wola

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 20 maja 2017, o 19:54

sprawdzałem czy pracuja zawory na trzecim cylindrze ze zdjeta pokrywą i wszystko jest ok, ten sam wznios zaworów co na innych.
metoda z plakiem próbowałem, ale niestety pyli sie mocno i nie mam pewnosci ze nie wciaga górą gaznika.
jest to mocno dziwne, wymienie jeszze aparat zapłonowy, jak nie pomoze to odkrecam kolektor.
najdziwniejsze ze na trzecim pracuje jak inne sa zdjete
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 29 maja 2017, o 22:10

troche posiedziałem mimo braku czasu.
kolektor zdjety i złożony na nowych uszczelkach przy okazji przeczyszczony, kolejny aparat, kopółka i swiece sprawdzone i dalej to samo.
mam podejrzenie, ze moze to byc wina uszczelki pod głowica miedzy 4 a 3 cylindrem, hyba ze ktos ma inna sugestie?
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez ormo » 30 maja 2017, o 17:27

jakby poszła uszczelka między cylindrami nie miałbyś na nich ciśnienia, a pisałeś że jest o.k.
Avatar użytkownika
ormo
Forumowicz
 
Posty: 52
Dołączył(a): 9 lip 2013, o 20:33
Lokalizacja: Mielec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 16 sie 2017, o 20:03

nie odpóściłem i w końcu wyszło.
niewiem jakim cudem pojawiło sie pękniecie na głowicy na trzecim kanale dolotowym. tymczasowo zakleiłem silikonem w celu sprawdzenia i działa na wszystkie równo.
tak naprwde pękniecia nie widziałem, ale wyczułem powietrze zasysajace i tam zakleiłem.
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Poprzednia strona

Powrót do SILNIK I OSPRZĘT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość