Witaj ! Anonimowy

nie pracuje na 3cim cylindrze

nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 17 maja 2017, o 20:51

Jak juz pozbyłem sie dziury w przyspieszaniu to problem mam z nierówna pracą na wolnych obr.
na wyzszych obr tzn, powyzej 2,5tys obr pracuje na wszystkich cylindrach
zaczne od tego, ze sprezanie na kazdym po 11bar
swiece zamieniane miejscami tez na inne świece, bez zmian
przewody zapłonowe ta sama historia.
iskra na trzecim cylindrze jest cały czas,
Kopułka, aparat zapłonowy, palec rozdzielacza tez były wymieniane.
jedynie cewki zapłonowej nie ruszałem bo wydaje mi sie bez powiazania.
po jeździe na pierwszym i drugim prawidłowo wypalona swieca, a na trzecim czarna ale nie zalana.
na czwartym tez czarna, ale na nim pracuje.

W czym moze byc problem? czy moze zanikac kompresja?
dodam, ze mirzyłem na zimnym i na ciepłym, na ciepłym jest po 11 a na zimnym jakies 10,5
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez Marcin125p » 17 maja 2017, o 21:02

IMHO kopułka
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4555
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez OTRO » 17 maja 2017, o 21:03

Kontrolowałeś zawory ? ,kopułkę wymień. Miałem podobny objaw tylko że strzelał w dolot :P
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz
 
Posty: 2104
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 15:56
Lokalizacja: Zamość

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez Marcin125p » 17 maja 2017, o 21:08

ORWO, jakby coś było mu w zawory, to by kompresji ne trzymał
Jeszcze jedno. Nie napisałeś jaki masz silnik. Bo jak masz zielony kabelek, to on jest temu winien :)
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4555
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 17 maja 2017, o 21:23

silnik 115c z 1983r fiatowski nie polonezowski
Kopułki trzy sprawdzane, iskra jest tylko mam wrazenie ze nie wtedy kiedy trzeba tylko na tym jednym cylindrze
zielony kabelek jest do cewki zapłonowej, do tego samego przewodu jest kondensator
drugi czerwony jest od cewki do aparatu

o co chodzi z tym kabelkiem?
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez Marcin125p » 17 maja 2017, o 21:38

W Twoim przypadku o nic. To kabel od modułu do aparatu w elektronikach.
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4555
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 17 maja 2017, o 21:53

zagadka całkiem ciekawa, jeszcze sprawdze kolektor ssacy, bo jesli iskrra jest kompresja jestto dlaczego nie pali, moze cos z paliwem i powietrzem?
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez jacek2 » 18 maja 2017, o 10:07

Objaw taki jakby auto ssało lewe powietrze. Wina serwa lub gumowego węża od serwa. Zacznij od zaślepienia kolektora w miejscu gdze podłączony jest wąż od serwa. Jeśli praca silnika po zaślepieniu się poprawi, to wina serwa lub węża. Jeszcze nieszczelność może występować pod gaźnikiem przy tej czarnej szerokiej uszczelce z textolitu....powodzenia w szukaniu awarii.....
życie jest za krótkie aby nacieszyć się jazdą Fiatem 2.0
Avatar użytkownika
jacek2
Forumowicz
 
Posty: 74
Dołączył(a): 15 lut 2017, o 08:09
Lokalizacja: dolnośląskie

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez robert199 » 18 maja 2017, o 20:15

siedziałem troche nad tym, ale problem pozostał.
wąż od serwa zaslepiałem, faktycznie znajduje sie na przeciw 3ciego cylindra.
niestety bez zmian.
miedzyczasie podmieniałem kable, swiece, kopułke, sprawdziłem jeszcze raz luzy zaworowe, cewkę zapłonową, bez zmian. Jak podczas pracy zdejmuje przewod z trzeciej swiecy to nic sie nie zmienia.
Najlepsze, jest to, ze jak zdejme ze wszystkich oprócz trzeciego to na tym jednym cylindrze pracuje, wkreca sie na obroty i odrazu odpala.
Jakies nowe pomysły?
Avatar użytkownika
robert199
Forumowicz
 
Posty: 126
Dołączył(a): 13 lis 2016, o 20:06
Lokalizacja: Bełżec

Re: nie pracuje na 3cim cylindrze

Postprzez OTRO » 18 maja 2017, o 22:16

robert199 napisał(a):siedziałem troche nad tym, ale problem pozostał.
wąż od serwa zaslepiałem, faktycznie znajduje sie na przeciw 3ciego cylindra.
niestety bez zmian.
miedzyczasie podmieniałem kable, swiece, kopułke, sprawdziłem jeszcze raz luzy zaworowe, cewkę zapłonową, bez zmian. Jak podczas pracy zdejmuje przewod z trzeciej swiecy to nic sie nie zmienia.
Najlepsze, jest to, ze jak zdejme ze wszystkich oprócz trzeciego to na tym jednym cylindrze pracuje, wkreca sie na obroty i odrazu odpala.
Jakies nowe pomysły?

Ciekawa ,zagadka ...
Może masz nieszczelność kolektor-głowica ?
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz
 
Posty: 2104
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 15:56
Lokalizacja: Zamość

Następna strona

Powrót do SILNIK I OSPRZĘT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość