Witaj ! Anonimowy

Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Street » 8 paź 2016, o 08:23

Koledzy mam pytanie, po zdjeciu kopulki caly aparat (styki) plywa w oleju czy winna jest uszczelka na tym trzpieniu ?
Street
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 27 lip 2016, o 09:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez jurek_j » 8 paź 2016, o 08:55

Pierwsze primo - w aparacie jest otwór do oliwienia, zapewne tulei ślizgowej, ktoś mógł przesadzić z tym olejem, ale racjonalnie rozpatrując ten problem - niemożliwe.

Drugie primo - może nie być odrzutnika oleju pod aparatem, ale kilka aparatów, które tego nie miały, przewaliły się przez moje ręce i były względnie suche w środku, sam zresztą w swoim złomku jakieś 2-3 lata miałem aparat bez odrzutnika.

Trzecie primo, ultimo, w pierwszym primo wspominałem o tulei ślizgowej umieszczonej w górnej części podstawy aparatu, jeśli ona jest zużyta (wałek aparatu będzie miał duży luz), to i przez tą tulejkę może lecieć olej do góry.

To by było na tyle, jeśli chodzi o spostrzeżenia mniej i jeszcze mniej celne, którymi chciałem się podzielić.
Avatar użytkownika
jurek_j
Forumowicz
 
Posty: 91
Dołączył(a): 23 wrz 2013, o 17:05
Lokalizacja: Nowiny Wlk

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Street » 8 paź 2016, o 09:18

Dzieki za podpowiedź, myslalem ze puszcza ta uszczelka na glownym wałku. Cala plytka plywa w oleju.
Street
Forumowicz
 
Posty: 11
Dołączył(a): 27 lip 2016, o 09:08
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Biszcz » 20 sty 2017, o 20:52

Witam, mam taki problem, miałem awarie a swoim Fiacie 1500, pękła blaszka od przerywacza, wiec kupiłem nowy przerywacz, wymieniłem, ustawiłem przerwę 0.4mm ustawiłem zapłon, czyli koło na 1 kreskę od lewej strony, palec na 1 cylinder i zamontowałem, i coś jest nie tak, fiat nie odpala, wiec na co jeszcze zwrócić uwagę? Obawiam się że mógł pasek od rozrządu przeskoczyć, bo jak holowaliśmy to próbowaliśmy odpalić, ale z drugiej strony rozrusznik kręci silnikiem. ??
Biszcz
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 paź 2016, o 22:17
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez maciejowski » 20 sty 2017, o 20:57

raczej masz silnik ustawiony na 4 cylinder a aparat na 1. zamień kable na kopułce.
poza tym piszesz, że ustawiłeś palec na 1 cylinder, a aparat też?
Avatar użytkownika
maciejowski
Maruda
 
Posty: 1510
Dołączył(a): 7 maja 2013, o 23:43
Lokalizacja: kraków

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Biszcz » 20 sty 2017, o 21:05

Jak na kopułce pisze I to tam mniej więcej ustawiłem palec, czyli na godzinę 10/11. Aparatem kręciłem do momentu aż się zapali żarówka.
Biszcz
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 paź 2016, o 22:17
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez maciejowski » 20 sty 2017, o 21:12

pytanie tylko, czy styki przerywacza właśnie się zaczynają rozwierać, czy kończą. na początek zamień kable.
Avatar użytkownika
maciejowski
Maruda
 
Posty: 1510
Dołączył(a): 7 maja 2013, o 23:43
Lokalizacja: kraków

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Biszcz » 20 sty 2017, o 23:14

Dzięki wielkie za pomoc, miałeś rację, stawiam flachę. :D Fiat odpala, aby jeszcze poskładać i zrobić dobre regulacje. Prawie cały dzień grzebania, największy szacun dla akumulatora, wydaje się stary, ale tyle co on się okręcił i nie padł, szok. :D Pora wracać do driftów. :lol:
Biszcz
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 paź 2016, o 22:17
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Biszcz » 30 sty 2017, o 19:44

Jeszcze mam takie zapytanie dla znawców Fiata. :-) Wiadomo wymieniłem przerywacz, wkręciłem nowe świece, ustawiłem zapłon tak jak piszą w necie, wiadomo. Fiat, odpala, jeździ, ale ma takie drgania, rzucanie silnikiem, szarpanie, w czasie jazdy, najbardziej odczuwalne przy niższych obrotach. Czy coś możecie powiedzieć co to by mogło być?
Biszcz
Forumowicz
 
Posty: 10
Dołączył(a): 29 paź 2016, o 22:17
Lokalizacja: Lublin

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Miran » 31 sty 2017, o 12:57

Spróbuj opóźnić zapłon. Może jest za wczesny i "twardo" pracuje.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Miran
Forumowicz
 
Posty: 194
Dołączył(a): 7 sie 2012, o 21:38
Lokalizacja: Kraków NH

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK I OSPRZĘT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 2 gości