Witaj ! Anonimowy

Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Marcin125p » 14 maja 2016, o 16:37

Żarówki nie próbowałem. Myślałem że to nie ma znaczenia czym sprawdzam :oops:

Edit: Mam taką lampkę jarzeniową na 12V z krokodylkami. Podłączona jak na zdjęciu świeci w każdym położeniu aparatu.
Obrazek
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez maciejowski » 14 maja 2016, o 17:37

po pierwsze, to podłącz zwykłą żarówkę, bo taką lampką będzie ciężko precyzyjnie ustawić zapłon.
po drugie, masz przerwany kabel do aparatu, albo uszkodzony/źle ustawiony przerywacz, skoro lampka ciągle się świeci.
Avatar użytkownika
maciejowski
Maruda
 
Posty: 1483
Dołączył(a): 7 maja 2013, o 23:43
Lokalizacja: kraków

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Marcin125p » 14 maja 2016, o 18:01

W dwóch aparatach, w tym jeden nowy?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez arnold » 14 maja 2016, o 18:34

Sprawdź ciąglość przewodu.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Marcin125p » 19 maja 2016, o 10:36

Zgodnie z przewidywaniami, bo przecież multimetr stale pokazuje 12V, żarówka wpięta jak na zdjęciu, czyli pomiędzy zaciskiem na cewce na podłączonym do aparatu a masą, świeci cały czas, bez względu na położenie aparatu. Czerwony przewód idący od aparatu do cewki sprawny. Przerwa na przerywaczu ustawiona, krzywka podnosi młoteczek. Tłok 1 cylindra u góry, koło pasowe na znakach. Co robię źle?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez arnold » 19 maja 2016, o 13:40

Sprawdź opór uzwojenia pierwotnego cewki.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Marcin125p » 19 maja 2016, o 13:54

Jak?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez arnold » 19 maja 2016, o 20:53

Omomierz i od styku gwintowanego do styku gwintowanego. Zakres dobierz, eksperymentalnie, bo nie wiem jaki masz miernik. Żarówka nie powinna świecić przy zwartych stykach i tyle. A na pewno kabel do aparatu nie ma przerwy?
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez Marcin125p » 4 cze 2016, o 19:20

Multimetr brzęczy jak podłącze go pod oba końce. Z resztą to się dzieje na dwóch aparatach.
Opór na cewce 3,3 ohma.

Edit.Tajemnica niegasnącej żarówki rozwikłana. Trzeba było wyczyścić styki przerywacza :oops:
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4477
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Jak włożyć aparat zapłonowy i regulować zapłon.

Postprzez arnold » 18 cze 2016, o 09:03

Znaczy obwód się nie zamykał :D A o to się pytaliśmy :P
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do SILNIK I OSPRZĘT

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość