Witaj ! Anonimowy

Fiat 1.6 więcej mocy...

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez brzydki » 26 wrz 2014, o 21:37

bing17 napisał(a):Czego nie można kupić do DOHC od ręki, że mówisz o problemie z częściami ?

Tak jak bing17 pisze, wszystko można dostać tylko kwestia kasy, a ze mówisz ze schodzi na drugi plan, to i tym bardziej włóż dohc-a. Pole manewru, łącznie z utrudnieniem, jest duże. I oryginalnie montowany do tego. Wiec jak mówią i wilk puka i owca ssa :)
Fiat 125p 1300 73'
Fiat 125p 1600 dohc 75' - historia
Polonez ???? 87'
Avatar użytkownika
brzydki
Forumowicz
 
Posty: 210
Dołączył(a): 25 mar 2012, o 19:27
Lokalizacja: Jabłonna k/Warszawy

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez bing17 » 26 wrz 2014, o 21:45

Większość gratów do DOHC jest normalnie dostępnych w Intercarsie i są w normalnych cenach, najważniejsze to wiedzieć co jest zamienne z nowszymi DOHC i innymi Fiatami, najgorzej jest z tłokami, ale je przecież nie zawsze trzeba wymieniać. Niestety, mamy kilku sprzedawców którzy niestety skutecznie chcą wprowadzić europejskie ceny i stąd ceny za tłoki ~1000zł. Reszta do tego silnika nie jest moim zdaniem droga.
Avatar użytkownika
bing17
Forumowicz
 
Posty: 2908
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 16:25
Lokalizacja: Łódź-Ruda.

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez mativ8 » 27 wrz 2014, o 07:21

Tłoki można kupić np w Cer-motorze, ok 600 zł kpl.
mativ8
Forumowicz
 
Posty: 21
Dołączył(a): 3 lis 2013, o 18:37
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez OTRO » 27 wrz 2014, o 21:54

Bing17
To ile średnio wychodzi remont DOHC ? bo według ostatniego prostu wnioskuje nie wiele więcej niż OHV . Tylko kupno DOHC a kupno OHV tu już jest spora różnica. Ostatnio miałem taką przyjemność siedzieć na prawym siedzeniu i po czuć jak chodzi fiat z tym silnikiem. ;)
OTRO
Forumowicz
 
Posty: 1995
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 15:56
Lokalizacja: Zamość

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez bing17 » 28 wrz 2014, o 07:31

A co ja poradzę, że szukasz na allegro ? Ja swoje trzy silniki 2000 kupiłem po 200zł, nie 2000. Może dlatego, że nie jeździł nim Bublewicz, nie są jedyne takie ani nie są z OBRSO. Remont robię sam własnoręcznie, ale uwierz mi, że wszelkie obróbki kosztują tyle co do innych silników, nikt nie bierze więcej bo to legendarne DOHC z rajdowego Poloneza. Cieszy jedynie fakt, że każdy przed włożeniem DOHC chce mu zrobić remont, a nie jak przy K16 czasami tylko olej zmieni :)
Avatar użytkownika
bing17
Forumowicz
 
Posty: 2908
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 16:25
Lokalizacja: Łódź-Ruda.

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez OTRO » 28 wrz 2014, o 12:33

Czyli zacznę inaczej poszukiwać swojego DOHC niż tablica , allegro. Tylko ta druga opcja sięgnie do mojego portfela bo flaszka kosztuję :P
OTRO
Forumowicz
 
Posty: 1995
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 15:56
Lokalizacja: Zamość

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez andrewkar » 29 wrz 2014, o 09:31

bing17 napisał(a):Czego nie można kupić do DOHC od ręki, że mówisz o problemie z częściami ?

Jak widać zapewne wyszły braki w znajomości rynku i mechaniki. Moje założenie odnośnie braku części wyszło z przeczytania kilku wątków na forach gdzie kilka osób pisało o słabej dostępności części do tego motoru. I kiedy faktycznie koszty są drugorzędne to jednak nadal nie chciałbym płacić za jakąś duperelkę majątku tylko dlatego że już ich prawie nie ma. Tym bardziej że jak już mówiłem, projekt może trwać nawet dwa lata.

No ale właśnie jak koledzy wspomnieli, pozostaje na szczęście opcja wpasowania części od innych nowszych jednostek. Wiem że alledrogo ma ten pseudonim nie bez powodu ale nie myślałem że dotyczy to też starszych silników (a powinienem). Tak więc liczę się z kosztem wydania jakiejś kasy na silnik ale jak by mi ktoś napisał jak znaleźć taki za 200 zeta (który trzyma ciśnienie) to bym był wdzięczny :D

BTW, jest cała Argenta do wyjęcia za 3 tyś ale jak tak na nią patrzę to żal mi jej kupować na rozbiórkę (tak to jest jak uczucia miesza się z biznesem...).

Tutaj jest ciekawy wątek na temat remontu tego silnika ale pod starty http://forum.fsoptk.pl/index.php?topic=37501.80 a jak chcę do normalnej jazdy z okazjonalnym spuszczaniem łomotu nowszym autom.

Na pewno silnik też będzie rozebrany i remontowany na ile będzie tego potrzebował bo jak wiadomo to trzeba zrobić w przypadku takiego motoru. No i właśnie powyższy wątek pokazuje ile może być z tym dłubaniny (choć on przygotowuje auto do startów).

Z tego co wyczytałem na teraz to tłoki są ciężko dostępne. A jak gdzieś są to cena jest chora. Czy waszym zdaniem to http://www.midwest-bayless.com/storefro ... =252180526 jest drogo? Jak to kupię to dałem się nabić w butelkę? :)
"Because in a split second, it's gone." Ayrton Senna
Avatar użytkownika
andrewkar
Forumowicz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 25 wrz 2014, o 18:24
Lokalizacja: Wielkie Księstwo Wlkp.,Poznań

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez andrewkar » 29 wrz 2014, o 13:18

A tak mniej więcej będzie wyglądał "Szerszeń" (w nazewnictwie NATO "Hornet") ;)

Oczywiście to jest tylko poglądowy wizerunek aby przedstawić auto w żółtym kolorze i z czarnymi detalami. Auto będzie zdecydowanie bardziej żółte (najlepiej w macie). Felgi będą standardowe na szerokim rancie. Ranty felg będą robione na czarny mat. Oryginał będzie miał także kilka dodatkowych smaczków mówiących innym kierowcom z czym mają do czynienia :twisted: . Ale nie zbyt dosadnie! Chodzi o to aby wywoływać szczery i szyderczy śmiech który po sekundzie kontemplacji zmienia się w delikatne aczkolwiek bardzo chłodne uczucie niepewności.

Obrazek

Nadkola i zawias będą poszerzone coś na wzór tego

Obrazek

Jeszcze co do tłoków. Kolego bing17, napisałeś że sprzedawcy starają się wprowadzić "europejskie ceny" oscylujące w granicach 1000 zeta. Ja znalazłem tłoki z linka za 1600 zł. Tak więc w jaki sposób mogę dostać je za cenę niższą niż 1000 zł? Mówisz o nowych czy używkach w dobrym stanie?

P.S Przerobiłem fotę czyjegoś fiata tak więc jeśli komuś to nie odpowiada to mogę to zdjęcie usunąć. Po prostu było to dobre ujęcie.
"Because in a split second, it's gone." Ayrton Senna
Avatar użytkownika
andrewkar
Forumowicz
 
Posty: 13
Dołączył(a): 25 wrz 2014, o 18:24
Lokalizacja: Wielkie Księstwo Wlkp.,Poznań

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez bing17 » 29 wrz 2014, o 18:11

Napisz mi najpierw po co w ogóle chcesz kupować tłoki ? Masz silnik już ? Pomierzyłeś go ? Sprawdziłeś tłoki które były już w silniku ?
Avatar użytkownika
bing17
Forumowicz
 
Posty: 2908
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 16:25
Lokalizacja: Łódź-Ruda.

Re: Fiat 1.6 więcej mocy...

Postprzez Seraf » 29 wrz 2014, o 20:46

Myślę że większym wyczynem niż wsadzenie dohc czy rołwera będzie uturbienie 1.6 OHV.
Już zwykły 1.6 na gaźniku daje sporo frajdy we fiacie.
Nie kojarzę nawet żeby ktoś miał takiego 1.6 ohv z turbo w 125p.
A z awaryjnością nie powinno być problemu bo kolega na ptk mający takiego poloneza z turbo nie ma z tym problemów.
11xItalia | 3xBusso | 6xLampredi
Avatar użytkownika
Seraf
Forumowicz
 
Posty: 875
Dołączył(a): 5 wrz 2012, o 20:10
Lokalizacja: Płock

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do TUNING

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość