Witaj ! Anonimowy

Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 22 lut 2012, o 19:41

Dla usystematyzowania: Gdy wymieniasz okrągłe liczniki na paskowy termometr który pochodzi sprzed 83 roku Należy wymienić wskaźnik poziomu paliwa na ten przeznaczony do termometrów wyprodukowanych po 83 roku. Tzw nowy typ. Wygląda to tak:
Obrazek

Działa, są zamienne i taka modyfikacja przynosi efekty. Są też termometry po 83 (z czarną obwódką) i są zamienne z okrągłymi.

Co do diody, albo będzie w tym samym kierunku jakim była, można ją też usunąć.

madon napisał(a):Jest jakiś problem ze zmianą zegarów z tych okrągłych na "termometr"?


arnold napisał(a):W tą stronę nie ma żadnego.
Wszystko pasuje, jedynie ta środkowa wiązka jest nie używana. Z niej możesz sobie podciągnąć kabel do obrotomierza koło radia.


madon napisał(a):Ok, dzięki za pomoc :)


arnold napisał(a):Jeśli będziesz chciał taki obrotek, to ci powiem gdzie jaki kabel pociągnąć, bo sam robiłem takie coś.
Poprzedni właściciel zrobił mi w roczniku 84 możliwość zamontowania okrągłych zegarów.


madon napisał(a):Jak będzie potrzeba to się zgłoszę, narazie jestem na etapie poszukiwań auta, i bardzo chciałbym wersje z termometrem, ale sobie potem pomyślałem że ewentualnie kupie ten nowszy i przełożę sobie zegary.

Tak więc jeszcze raz dzięki i jak już będę wiedział na czym stoję to się zgłoszę ;)


cyklopuss napisał(a):arnold, a czy przy zmianie nie wariuje wskaźnik paliwa ?? pusty pokazuje full, al full pokazuje pusty ?


arnold napisał(a):Z takich po styczniu 83 pasuje wszystko. Wcześniej są problemy, ale można wymienić wkłady.


cyklopuss napisał(a):sam wkład od wskaźnika paliwa, tak?


arnold napisał(a):Ze zdjęć wydaje mi się ze są tak samo mocowane, najlepiej jest dorwać termometr z tymi wskaźnikami z poloneza, po od polowy 83, 84.


-=Kamil 13=- napisał(a):arnold :shock: mam do ciebie prośbe mógłbyś mi opisać to odprowadzenie kabla do obrotomierza :lol:


arnold napisał(a):Obrazek Tag: podłączenie obrotomierza.
Rysunek wygląda tak jakbyś patrzył na zamontowane zegary i podłączone wiązki. Na wtyczkach zaznaczyłem te prowadzenia.


Ja mam instalację z normalnej przerobioną na okrągłe zegary (84 rocznik). Symulowałem ten obwód który jest nadrukowany na płytce z tyłu na okrągłych zegarach.

Na wtyczki patrz od przodu.Kabel do wtyczki "1" prowadzisz do środkowej wiązki, do tego gdzie jest wskazane. Wkładasz męską wsuwkę i po sprawie. Wiązkę wykładasz gdzieś pod radiem i o niej zapominasz.
Zasilanie zabierasz z tej drugiej wiązki (prawej). Ja się dolutowałem od tyłu bo jest wykorzystane w termometrze też. Masę ściągnąłem z karoserii, oświetlenie z oświetlenia schowka, możesz też z oświetlenia zapalniczki. Na siłę te 12v dla obrotomierza możesz też wziąć zasilania zapalniczki (fioletowy).

Wszystko działa dobrze, bo wkłady obrotomierzów przy radiu i w zegarach są takie same.

Cienkim śrubokrętem idzie wyjąć kabel z zbiorczej wtyczki. Jest tam taki języczek. Wtedy po prostu przylutuj się do żeńskiej wsuwki

Zaznaczam że zasilanie można dać też z jakiegokolwiek miejsca gdzie jest 12V po przekręceniu kluczyka. .


-=Kamil 13=- napisał(a):Wielkie dzięki :P


arnold napisał(a):Zapomniałem że potrzebujesz wsuwki takie i takie, jakieś oczka, trochę kabelków :)
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez klowa » 11 kwi 2012, o 18:04

Panowie chce się upewnić. Zamówiłem sobie już licznik "termometr" z srebrną oblamówką naokoło i nie wiem z którego roku takie pochodzą. Czy wskaźnik temperatury też szaleje? Jest to dla mnie najważniejsza funkcja licznika.
Cały świat i mój FIAT :D
FSO 125p ... jeden jedyny i najlepszy!!!
Avatar użytkownika
klowa
Forumowicz
 
Posty: 332
Dołączył(a): 16 mar 2012, o 23:13
Lokalizacja: Okolice Radomia

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 11 kwi 2012, o 18:06

Nie powinien, bo kilku osobą to się nie zdarzało. Tylko paliwo.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez krol1313 » 23 mar 2013, o 23:02

a ja się dopiszę zegary mam z termometrem 1988 rok,nabyłem takie z obwódką z 81 roku. Są zamienne czy trzeba modzić z paliwowskazem??
- Gadanie! Przegrałem, bo pan miał szczęście!
- Szczęście? Szczęście trzeba umieć sobie zorganizować.
Poker jest sztuką oszustwa, przyjacielu. Graliśmy uczciwie: ty oszukiwałeś, ja oszukiwałem - wygrał lepszy.
Avatar użytkownika
krol1313
Forumowicz
 
Posty: 1444
Dołączył(a): 15 gru 2012, o 14:13
Lokalizacja: PŁOCK

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 23 mar 2013, o 23:06

Matury nie zdałbyś, bo było pisane. Trzeba modzić.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez Rusty » 19 lip 2013, o 17:49

Mam Kanta z 89 roku silnik 1,5 Polonezowski na module zapłonowym i zegary okrągłe z obrotkiem diodowym
1. obrotomierz kwadraciok ale tu są problemy Iż obrotomierz przekłamuje (z tego co wiem to norma) ale też potrafi skakać wskazówka o tysiąc obrotów i nie wskazuje precyzyjnie w jaki może tego być problem?? a także działa tylko na kablu zasilania i masy na kabel z cewki nie reaguje wcale :shock:
2. Mam 2 termometry i oba przekłamują prędkość jadę około 70 a pokazują nie całe 50 kilometrów da się to jakoś wyregulować czy co z tym zdziałać??
Avatar użytkownika
Rusty
Forumowicz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 6 maja 2012, o 16:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 19 lip 2013, o 22:25

Prędkościomierz: według czego mierzysz? Wszystkie liczniki w fiatach miały tą samą stałą. I napędy miały te same przełożenia bo były tylko mosty 10:41.

Obrotomierz skacze bo coś jest z sygnałem, najpewniej wypadają zapłony.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez Rusty » 20 lip 2013, o 08:00

Sugeruje sie wzrokowo prędkością bieg wbity oraz słuchowo silnik, a na ori liczniku obrotek działa ok
Avatar użytkownika
Rusty
Forumowicz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 6 maja 2012, o 16:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 20 lip 2013, o 08:56

Prędkościomierz sprawdź z GPS. Obrotomierz może mieć problemy z sygnałem lub masą.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez Rusty » 21 lip 2013, o 09:23

oki posprawdzam i dam znać :) a tak na marginesie ta linia powinna w martwym punkcie być wysunięta za pierwszą kreske??
Avatar użytkownika
Rusty
Forumowicz
 
Posty: 92
Dołączył(a): 6 maja 2012, o 16:47
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Następna strona

Powrót do WNĘTRZE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość