Witaj ! Anonimowy

Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez rafalrz1989 » 25 sty 2014, o 00:58

Panowie, taka sytuacja:
Wtrysk Bosch, obrotomierz diodowy. To ma prawo chodzić bez żadnych przeróbek?
rafalrz1989
Forumowicz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 sty 2014, o 00:41
Lokalizacja: Lubin

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez rafalrz1989 » 25 sty 2014, o 19:34

Wiem już, że nie działa. Co można zrobić aby zadziałało?
rafalrz1989
Forumowicz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 sty 2014, o 00:41
Lokalizacja: Lubin

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 25 sty 2014, o 20:01

No problem jest taki że gaźnik miał 2 sygnały na obrót wału, a wtrysk ma jeden, a obrotomierz jest przystosowany na gaźnik. Same wyseparowanie sygnału nie rozwiąże problemu. Chyba się nie pomyliłem...
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez rafalrz1989 » 26 sty 2014, o 11:53

Hmm, a jak to wygląda przy gaźniku jak podepnie się miernik biegunem ujemnym do masy, a dodatnim do sygnału ? W Boschu miernik w takiej sytuacji wskazuje od 6.5-6.7V na wolnych obrotach i rośnie wraz ze wzrostem obrotów.
rafalrz1989
Forumowicz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 sty 2014, o 00:41
Lokalizacja: Lubin

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 26 sty 2014, o 15:07

Nie wygląda w ogóle. ;-)
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez rafalrz1989 » 26 sty 2014, o 15:56

Jak to nie wygląda wogóle ? To jak to działa...
rafalrz1989
Forumowicz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 sty 2014, o 00:41
Lokalizacja: Lubin

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 26 sty 2014, o 16:14

Miernik tego nie zmierzy. To są pojedyncze impulsy. Chodzi o ich ilość na cykl. Może przeróbka jak w maluchu na dwa sygnały na cykl, a nie 4 da jakiś rezultat.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez rafalrz1989 » 26 sty 2014, o 17:45

Co musiał bym zmienić w takim razie :-) chętnie spróbuję :-P
rafalrz1989
Forumowicz
 
Posty: 6
Dołączył(a): 25 sty 2014, o 00:41
Lokalizacja: Lubin

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez arnold » 26 sty 2014, o 21:49

Nie wiem, próbuj, na elektronice się nie znam, a nie wiem nawet czy moja koncepcja jest słuszna. A te sprawy zostały już opisane w polskim internecie.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4367
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Przekładka zegarów- okrągłe=> termometr, pasek

Postprzez kuras_25 » 11 lut 2015, o 22:45

witam.walczyłem z obrotomierzem po zamianie zegarów okrągłych na termometr i jedynym rozwiązaniem,żeby obrotomierz pokazywał realne obroty i płynnie działał było przelutowanie elektroniki z obrotomierza okragłych zegarów.jestem mechanikiem i na moje oko elektroniczny moduł zaplonowy(jaki mam w moim 125p-90 rok silnik poloneza fabryczny)generuje inny impuls niz zwykly zaplon na przerywaczu.obrotomierz z 85 roku pokazywał w moim 125p zawyzone obroty,a do tego byl nie stabilny,pokazywal tak jak by wypadaly zaplony,a silnik chodzil bez zarzutu.po zamianie elektroniki śmiga jak powinien!!!!pozdrawiam
Avatar użytkownika
kuras_25
Forumowicz
 
Posty: 4
Dołączył(a): 8 lut 2015, o 22:32
Lokalizacja: Kamień pomorski

Poprzednia strona

Powrót do WNĘTRZE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość