Witaj ! Anonimowy

Lewarek zmiany biegów Polonez

Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez szymonshl » 6 paź 2016, o 21:50

Witajcie . Kupiłem skrzynie 5 od poloneza do mojego 125p .
Wszystko fajnie pięknie , lecz osioł który ją sprzedawał obciął lewarek fleksą . Na zdjęciu tego nie było , ale mniejsza o to .
Pytanie . Czy wybierak z mojej starej skrzyni polenozowskiej czwórki podejdzie wraz z lewarkiem do piątki ?
Jeśli nie , to co mam uczynić ?
Avatar użytkownika
szymonshl
Forumowicz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 12 lip 2016, o 21:59
Lokalizacja: Barłomino

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez arnold » 6 paź 2016, o 22:29

Wyjmij i porównaj bo chyba to jest to samo, ale nie chcę wprowadzić Cię w błąd. Demontaż na wyjętej skrzyni jest prosty tylko rób to na wszelki wypadek na luzie.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4408
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez maciejowski » 6 paź 2016, o 22:47

to samo.
Avatar użytkownika
maciejowski
Maruda
 
Posty: 1532
Dołączył(a): 7 maja 2013, o 23:43
Lokalizacja: kraków

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez Junak » 6 paź 2016, o 22:47

wybierak w skrzyni 4 i 5 się różnią, nie pamiętam dokładnie ale w którymś była chyba sprężyna a w którymś nie. Założyć się da ale nie jestem pewien czy będzie prawidłowo współpracował
Avatar użytkownika
Junak
Forumowicz
 
Posty: 479
Dołączył(a): 31 maja 2014, o 22:53
Lokalizacja: Sulechów

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez arnold » 6 paź 2016, o 22:58

Sprężyna jest w takim razie w V biegowej. Chyba chodzi o zabezpieczenie żeby nie skrócić sobie z piątego biegu na wsteczny po linii.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4408
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez szymonshl » 7 paź 2016, o 21:07

Kurcze no to lipa. a tej sprężynki nie da rady zamontować w wybieraku pięciobiegowej ? lub przełożyć samej wajchy ?
Avatar użytkownika
szymonshl
Forumowicz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 12 lip 2016, o 21:59
Lokalizacja: Barłomino

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez arnold » 8 paź 2016, o 16:23

Prawdopodobnie się da bez problemu. Lepiej samemu spróbować, lub poszukać wybieraka bo można nawet nowe kupić czasem.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4408
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez szymonshl » 9 paź 2016, o 10:58

A więc tak Panowie . Kupiłem nowy wybierak w sklepie który posiada jeszcze oryginalne części do fiatów polonezów itp 20 km od mojej wioski . kosztował 20zł . Od razu wymieniłem na nowy , bez większych kłopotów i tak jak koledzy mówiliście wybieraki różnią się tym iż 4biegowa nie posiada tej sprężynki pod wstecznym ..
Moja nowa skrzynia pochodzi z lipca 1997roku . Na początku bałem się że trzeba będzie zmieniać przednią obudowę skrzyni (tę dużą), ale ku mojemu zdziwieniu nie było takiej potrzeby . Wszystko pasuje idealnie ! .
Jedyną różnicą jest tylny przegub , którego nie dostałem od sprzedającego skrzynię .Wystawały tylko 3 śruby , które polonez ma o większej średnicy niż fiat . No i niestety musiałem przekładać tą łapę z trzema śrubami z fiata do mojej piątki , tak aby założyć przegub wału napędowego z fiata . Po tej operacji wszystko szło gładko do samego końca .
Byłbym zapomniał . włącznik tylnego światła wstecznego biegu jest inny . tzn sama wtyczka , ale bez problemu idzie je podmienić i lepiej robić to przy wyjętej skrzyni , ponieważ po wykręceniu leci olej .
Co do ślimaka prędkościomierza , wszystko pasuje bez przeróbek . Licznik nie oszukuje . Jest tak jak było .
Co do przełożeń . Jedynka krótsza od tej w czterobiegowej .Dla mnie na plus przy ruszaniu .Dwójka i trójka dłuższe i mogłoby się wydawać , że to gorzej . Nic bardziej mylnego . Fiat o niebo lepiej przyśpiesza ! kilka chwil i setka na trójce .Czwórka identyczna jak w starej skrzyni . No a piątka wiadomo , choć jak nie którzy mówią że nie przyśpiesza na niej . Bzdura ! Jak dla mnie mogła być nawet jeszcze dłuższa , ale może to dlatego , że mam most okrągły jugola .
Dodam jeszcze że na starej czwórce przy 4tyś /obr fiat miał równo 100km/h . Na nowej skrzyni na piątym biegu przy 4tyś/obr. prawie 130km/h. Więc różnica jest znacząca i jak dla mnie WARTO! zmienić na piątkę .
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam :)
Avatar użytkownika
szymonshl
Forumowicz
 
Posty: 51
Dołączył(a): 12 lip 2016, o 21:59
Lokalizacja: Barłomino

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez arnold » 9 paź 2016, o 18:36

Fiaty i polonezy 1.5 miały takie same przełożenia mostu, czy to jugol czy telewizor 10:41. No dlatego jednak prędkościomierz, musi coś oszukać.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4408
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Lewarek zmiany biegów Polonez

Postprzez OLO » 9 paź 2016, o 19:11

"Fiat o niebo lepiej przyśpiesza ! kilka chwil i setka na trójce"
Czyli oszukuje :) Też miałem takie wrażenia po wymianie skrzyni w polonezie 1500
Sprawdź w trasie odległość po slupkach kilometrowych. U mie na skrzyni z plusa i moście 4.1 było 7,3% przekłamania.
Avatar użytkownika
OLO
Forumowicz
 
Posty: 1218
Dołączył(a): 31 mar 2012, o 22:03
Lokalizacja: Warszawa

Następna strona

Powrót do UKŁAD NAPĘDOWY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość