Witaj ! Anonimowy

Skrzynia automatyczna w DF

Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez tomek27 » 11 mar 2012, o 11:37

Mam takie pytanie. Czy ktoś kiedykolwiek widział takie połączenie? Oryginalnie takiego połączenia nie widziałem ale czy już ktoś coś takiego widział lub montował? Od czego można by zaadoptować skrzynie bo coś takiego chodziło poprawnie. Domyślam się o problemach technicznych ale może się podejmę takiego 'swapu'. Prawdopodobnie zakupie poloneza i chciałbym właśnie z nim chcę się pobawić.
Avatar użytkownika
tomek27
Forumowicz
 
Posty: 122
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 19:15
Lokalizacja: Żary

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez kierowcapks » 11 mar 2012, o 12:11

pamiętam był kiedyś taki fiat na allegro
zdjęć nie mam
ale podejrzewam, że w aucie była skrzynia i silnik z jakiejś argenty albo 132
Avatar użytkownika
kierowcapks
Forumowicz
 
Posty: 458
Dołączył(a): 25 lut 2012, o 16:31
Lokalizacja: Puławy

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez MateuszCOMPANY » 11 mar 2012, o 13:03

Włoskie Fiaty 125 występowały w 3-biegowym automacie, więc taka skrzynia była by najlepszym rozwiązaniem
Avatar użytkownika
MateuszCOMPANY
Forumowicz
 
Posty: 648
Dołączył(a): 25 lut 2012, o 21:12
Lokalizacja: Malbork

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez arnold » 11 mar 2012, o 13:05

No ale chyba dostępność tej skrzyni graniczy z cudem :P
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4407
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez MateuszCOMPANY » 11 mar 2012, o 13:15

arnold napisał(a):No ale chyba dostępność tej skrzyni graniczy z cudem :P

No tu masz rację, nie dość że to włoski fiat to takowa skrzynia była montowana tylko przez dwa lata, ale z drugiej strony mając już takową skrzynię, pozbywamy się wszelkich problemów technicznych i możliwe że była by plug&play
Avatar użytkownika
MateuszCOMPANY
Forumowicz
 
Posty: 648
Dołączył(a): 25 lut 2012, o 21:12
Lokalizacja: Malbork

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez arnold » 11 mar 2012, o 13:20

Tak. Zastanawia mnie kilka rzeczy.
1. Czy koło zamachowe nie różniło się przez sprzęgło hydrokinetyczne.
2. Jak wyglądała cała kwestia sterowania, czy był to ful mechanik, czy już coś z elektroniki. Ogólnie dostępność całego osprzętu odpowiedzialnego za dobieranie przełożeń w funkcji prędkość obciążenie :D
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4407
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez Marcin125p » 11 mar 2012, o 13:28

W 125 elektronicznie sterowana skrzynia? Chyba nie za bardzo. To ma sens gdy w aucie są jakiekolwiek czujniki poza czujnikami ciśnienia oleju, temperatury silnika, świateł stop, ssania i otwarcia drzwi ;)
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4555
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez Ujban » 11 mar 2012, o 13:50

Automat do oryginalnego silnika? dobrze się czujesz? przecież byś z miejsca nie ruszył
swap'uj silnik 2.0 z automatem np z opla omegi lub czegoś innego tylnonapędowego np ford scorpio
Avatar użytkownika
Ujban
Forumowicz
 
Posty: 83
Dołączył(a): 10 mar 2012, o 10:49
Lokalizacja: Wiewiórów

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez tomek27 » 11 mar 2012, o 14:18

Czuje sie jak najbardziej dobrze. A jakie sa przeciwskazania modzic to na oryginalnym silniku? Idac twoim tokiem myslenia po co w ogole fiata modzic. Sa o wiele slabsze auta i jezdza na automacie.
Avatar użytkownika
tomek27
Forumowicz
 
Posty: 122
Dołączył(a): 27 lut 2012, o 19:15
Lokalizacja: Żary

Re: Skrzynia automatyczna w DF

Postprzez arnold » 11 mar 2012, o 15:20

Tomek słaby jest ten silnik i tyle w temacie. Połowa lichego momentu ucieknie w poślizg sprzęgła. Do tego jeszcze masa. Nie stosujmy takiego populistycznego tonu.
Marcin wiem że śmiesznie to brzmi, ale jeśli nie elektronika to ewentualnie jakaś elektryka ;)
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4407
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Następna strona

Powrót do UKŁAD NAPĘDOWY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość