Witaj ! Anonimowy

Po roku stania brak sprzęgła

Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Rogi » 4 lis 2014, o 17:16

Witam, mam problem ponieważ po roku stania dzisiaj chciałem odpalić i pojechać na badania moim dużym fiatem. Oczywiście pięknie odpalił jednak nie da się wrzucić żadnego biegu. Tak jakby sprzęgło nie było wciśnięte... Jak zgadza silnik to biegi wchodzą jednak na od palonym nie wchodzi żaden bieg. Co się mogło stać? Mój fiat jest z 1988 roku i ma silnik 1.5 chyba z poloneza tak?
Rogi
Forumowicz
 
Posty: 14
Dołączył(a): 31 maja 2013, o 06:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Ćmaga » 4 lis 2014, o 17:21

Pewnie się sprzęgło skleiło. Próbuj kręcić rozrusznikiem na włączonym jakimś biegu i wciśniętym pedałem sprzęgła, powinno odpuścić, jeżeli da się wbić bieg jak silnik nie chodzi.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
Ćmaga
Forumowicz
 
Posty: 690
Dołączył(a): 14 sie 2012, o 14:45
Lokalizacja: Włodawa

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez BORYS » 4 lis 2014, o 18:06

Mi sie tak ostatnio stalo po 8 miesiacach postoju, pomoglo kilku/kilkunastokrotne wysprzeglenie "tam i spowrotem".
BORYS
Forumowicz
 
Posty: 2047
Dołączył(a): 25 lut 2012, o 16:21
Lokalizacja: Lëtzebuerg

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Rogi » 4 lis 2014, o 18:50

To jest tak ze na luzie go odpale, wcisne sprzęgło i jak chce wrzucić bieg to nie wchodzi. Na zgaszonym silniku każdy bieg wchodzi i załóżmy wrzucę 1 bieg i zakręcie rozrusznikiem nie ważne czy z wciśniętym sprzęgłem czy nie to rwie samochód do przodu
Rogi
Forumowicz
 
Posty: 14
Dołączył(a): 31 maja 2013, o 06:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Marcin125p » 4 lis 2014, o 18:52

To akurat normalne. Nie masz uszkodzonej skrzyni, tyko sprzęgło. A sprawdzałeś czy czasem linka nie pękła?
125p...ociech
Żeby życie miało smaczek, raz maluszek, raz kanciaczek :)
forum fiata 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat
Avatar użytkownika
Marcin125p
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4555
Dołączył(a): 22 lut 2012, o 01:04
Lokalizacja: Żukowo
Ranga: ORMO

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Ćmaga » 4 lis 2014, o 19:29

Rogi napisał(a):To jest tak ze na luzie go odpale, wcisne sprzęgło i jak chce wrzucić bieg to nie wchodzi. Na zgaszonym silniku każdy bieg wchodzi i załóżmy wrzucę 1 bieg i zakręcie rozrusznikiem nie ważne czy z wciśniętym sprzęgłem czy nie to rwie samochód do przodu

I kręć go tak na włączonym biegu i wduszonym sprzęgle, powinno odpuścić po kilku razach.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
Ćmaga
Forumowicz
 
Posty: 690
Dołączył(a): 14 sie 2012, o 14:45
Lokalizacja: Włodawa

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Anatol 125p » 4 lis 2014, o 19:31

Czasem można i dwie godziny tak kręcić.WGX tak miał po postoju.
Obrazek
Avatar użytkownika
Anatol 125p
Członek Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 3151
Dołączył(a): 26 lut 2012, o 00:28
Lokalizacja: Natolin

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Rogi » 4 lis 2014, o 19:38

Anatol 125p napisał(a):Czasem można i dwie godziny tak kręcić.WGX tak miał po postoju.


Ale po tych 2 godzinach udało mu się?

Linka jest sprawna sprawdzałem. Jutro postaram się zrobić tak jak mówicie odpalić na biegu aż do skutku
Rogi
Forumowicz
 
Posty: 14
Dołączył(a): 31 maja 2013, o 06:38
Lokalizacja: Białystok

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Ćmaga » 4 lis 2014, o 19:53

U mnie w białym Fiacie po 2 latach stania musiałem kilkanaście minut tak pokręcić, w siwym jak jeszcze miał stary silnik też się sklejało nawet po miesiącu nieodpalania silnika.
"Do układu smarowania silnika FSO 125p należy stosować rozprowadzany przez CPN wielosezonowy olej silnikowy Selektol Super Plus SE 15W40 lub oleje Selektol Special SD 10W30 lub 20W40":)
Ćmaga
Forumowicz
 
Posty: 690
Dołączył(a): 14 sie 2012, o 14:45
Lokalizacja: Włodawa

Re: Po roku stania brak sprzęgła

Postprzez Anatol 125p » 4 lis 2014, o 19:56

Rogi napisał(a):
Anatol 125p napisał(a):Czasem można i dwie godziny tak kręcić.WGX tak miał po postoju.


Ale po tych 2 godzinach udało mu się?

Linka jest sprawna sprawdzałem. Jutro postaram się zrobić tak jak mówicie odpalić na biegu aż do skutku


Zgadza się.Ostatecznie "zerwało" po długiej walce ciąganiu na lince,przez rozrusznik etc.
Łatwo nie było.
Obrazek
Avatar użytkownika
Anatol 125p
Członek Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 3151
Dołączył(a): 26 lut 2012, o 00:28
Lokalizacja: Natolin

Następna strona

Powrót do UKŁAD NAPĘDOWY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość