Witaj ! Anonimowy

Bicie półosi

Bicie półosi

Postprzez Tomasz181 » 21 cze 2020, o 19:33

Mam następujący problem, otóż prawy tył się grzał myślałem że to zasisk hamulcowy więc zregenerowałem odrazu dwa. Sytuacja się powtarza i dalej się grzeje, przyjzałem się temu bliżej po puszczeniu samochodu na biegu, zauważyłem że tarcz hamulcowa ma bicie, pomyślałem że jest zwichrowana, po czym zamieniłem prawą tarcz z lewą i sytuacja taka sama, wydaje mi się że to półoś ma bicie, albo jest delikatnie skrzywiona lub na łożyskach minimalny luz, albo ma skrzywiony ten kołnierz co się przykręca tarcz hamulcową, na oko skrzywiona się nie wydaje bo już ją wyciągłem i jeszcze raz zamontowałem i dalej to samo. Pytanie czy nowa półoś rozwiąże problem, bo to delikatny wytatek jest i chciałbym być pewien przed kupnem bo nie sztuka kupić i założyć a będzie może tak samo a problem może leży gdzieś indziej. Bo nie wiem ale raczej most nic z tym wspólnego nie ma, z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam was serdecznie. Dołączam filmik przedstawiający ruch zasisku. Co Wy obstawiacie?

https://youtu.be/q1ttFdPt6bk
Tomasz181
Forumowicz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 25 gru 2018, o 20:52
Lokalizacja: Gostyn okolice

Re: Bicie półosi

Postprzez Miran » 23 cze 2020, o 03:06

Ok, widać gołym okiem że jest coś mocno nie tak. Gdy zdemontujesz tarczę i uruchomisz silnik to sam kołnierz ma bicie? Od tego bym zaczął. Potem sprawdź dokładnie czy powierzchnie styku tarczy i półosi są czyste i nie zardzewiałe. Może problem da się rozwiązać szczotką drucianą.
Zmiana tarcz lewa prawa, jak i montaż tarczy w różnych pozycjach (obrót względem półosi) są dobre do dopieszczania ustawień gdy wszystko jest ok.
Obrazek Obrazek
Avatar użytkownika
Miran
Forumowicz
 
Posty: 219
Dołączył(a): 7 sie 2012, o 21:38
Lokalizacja: Kraków NH

Re: Bicie półosi

Postprzez Tomasz181 » 17 paź 2020, o 10:18

Problem już dawno rozwiążany tarcza nie właściwie osadzona, po poprawieniu okazało się że stara linka od hamulcowa ręcznego nie cofa dźwigni na zasisk do końca sprężyny na końcu jej już że starości straciły swoje właściwości po wymianie linki wszystko jest dobrze, jeszcze muszę przy okazji ciut podkręcić linkę od ręcznego bo za mało napiełem nową i za duży skok mam na dźwigni, dziękuję za pomoc.
Tomasz181
Forumowicz
 
Posty: 16
Dołączył(a): 25 gru 2018, o 20:52
Lokalizacja: Gostyn okolice


Powrót do UKŁAD NAPĘDOWY

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość