Witaj ! Anonimowy

Brak ręcznego

Brak ręcznego

Postprzez jacek 85 » 10 sie 2015, o 20:48

Witam, mam problem z hamulcem ręcznym, a właściwie jego brakiem. Po regeneracji tylnych zacisków, wymianie tłoczków i uszczelnień na nowe okazało się że nie ma ręcznego. Hamulce hydrauliczne (nożne) są brzytwy; sprawdzane na stacji diagnostycznej. Próbowałem jeszcze raz wyciągać tłoczki i sprawdzac ten mechanizm w środku tłoczka, próbowałem regulowac naciąg linki i nie przyniosło to żadnego efektu. W czym tu jest problem. Jeśli ktoś miał podobna przypadłość proszę o porade. Z góry dzięki
Avatar użytkownika
jacek 85
Forumowicz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 20 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Żukowo

Re: Brak ręcznego

Postprzez OLO » 10 sie 2015, o 21:48

Widocznie zabrakło samohamowności w mechaniźmie w tylnych cylinderkach. Przeczytaj w książce opis działania tego układu. ZTCP może tam sie ułamać końcówka sprężyny w tłoczku.
Avatar użytkownika
OLO
Forumowicz
 
Posty: 1197
Dołączył(a): 31 mar 2012, o 22:03
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak ręcznego

Postprzez arnold » 10 sie 2015, o 22:14

Też podejrzewam samoregulator. Poczytaj książki nawet o polsku, pooglądaj rysunki i sam coś na pewno zauważysz. Bo jeśli dźwignia oddziałuje na popychacz to problem może być w wyżej wspomnianym tloczku. I w jakim stanie były podkładki sprężyny talerzowej? Czy była prawidłowo poukładane? Na przekrojach ładnie widać.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4399
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!

Re: Brak ręcznego

Postprzez OTRO » 10 sie 2015, o 22:20

U mnie jak składałem zaciski z tyłu to okazało sie że jeden zacisku nie działa mechanizm od ręcznego jak rozebrałem go jeszcze raz to okazało się że specjalne podkładki mi się rękach rozwaliły. Po wymianie i po naciśnięciu dźwigni widać było wyraźnie że tłoczek się wysuwa .
Możemy osiągnąć wszystko, czego będziemy chcieli, jeśli tylko znajdziemy w sobie odwagę, aby uwierzyć, ze możemy to osiągnąć. - Ben Feldman
OTRO
Forumowicz
 
Posty: 2051
Dołączył(a): 17 paź 2012, o 15:56
Lokalizacja: Zamość

Re: Brak ręcznego

Postprzez jacek 85 » 10 sie 2015, o 22:29

Podkładki talerzowe były całe i zamontowałem je tak jak na rysunku, po pociągnięciu dźwigienki sworzeń samoregulacji wysuwał się i chował, więc działa prawidłowo. Jutro rozbiorę tłoczek na czynniki pierwsze umyje w płynie hamulcowym i poskładam. Czy przyczyną tego może być zapieczona sprężyna z tulejką?
Avatar użytkownika
jacek 85
Forumowicz
 
Posty: 60
Dołączył(a): 20 cze 2013, o 14:45
Lokalizacja: Żukowo

Re: Brak ręcznego

Postprzez arnold » 10 sie 2015, o 22:58

Nie wiem. Musisz sprawdzić czy przy ciągnięciu za tloczek i za popychacz ręcznego (symulacja siły która reguluje luz- hamowanie hamulcem roboczym) popychacz powinien z oporem wyciągać się przekrecajac elementy wewnątrz. Dopiero po wkrecaniu możesz zlikwidować wysunięcie. Może się okaże że zabezpieczenie spadło.
Obrazek

Chętnie pomogę kolegom w sprawach mechanicznych.
forum fiat 125p fiat 125p forum fso 125p forum duży fiat forum polski fiat 125p
Avatar użytkownika
arnold
Moderator, Założyciel Stowarzyszenia Klub125p
 
Posty: 4399
Dołączył(a): 21 lut 2012, o 23:20
Lokalizacja: Gliwice
Ranga: Król Spamu!


Powrót do HAMULCE

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość